Snabb leverans / Säkra betalningar / Enkla returer

Vanliga frågor

Vanliga frågor & svar


Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna kring våra produkter och elbilsladdning. Vad behöver du hjälp med?


INSTALLATION

Vad ingår i en standardinstallation?

I vår standardinstallation ingår alltid:

  • Installation av laddbox och anslutning till elcentral av våra utvalda installatörer
  • Upp till 10 meters kabeldragning ovan mark mellan elcentral och laddboxens placering
  • En håltagning ingår i följande material: Trä, gips, lättbetong eller tegel
  • 10 meter trefas kabel (5x2.5mm2) även om boxen endast hanterar 1-fas
  • Montering av laddbox på vägg
  • Driftsättning och test av laddboxen så att allt fungerar som det ska.

Här kan du läsa mer om vart vi utför installationer och hur en installation går till.

Behöver min bil vara på plats under installationen?

Nej din bil behöver inte vara på plats vid installation. Däremot bör en person vara på plats för att ta emot installatören.

Hur lång väntetid har ni på installation?

Vår normala väntetid på installation av din laddbox är 2-4 veckor.

Installationstid bokas i turordning när vi fått in beställningen och efterfrågat installationsunderlag (skickas ut via mail direkt efter att beställningen kommit in till oss) är komplett ifyllt.

Vi installerar endast laddboxar sålda av Laddstoppet.

LADDNING

Kan jag använda förlängningskabel?

Det korta svaret är nej, man ska inte använda förlängningskablar eller adaptrar vid elbilsladdning.

Elsäkerhetsverket skriver så här på sin hemsida:
"Förlängningssladd ska inte användas då det fnns risk att säkringen inte skyddar på rätt sätt. Hamnar dessutom kontrollbox eller förlängningssladd på marken kan dessa lätt skadas. Använd ingen utrustning mellan uttaget och laddkabeln."

Vad är lastbalansering?

Behöver jag det?

En lastbalanserare känner av hur mycket energi huset förbrukar i realtid och fördelar överskottet till laddboxen när du laddar din elbil. Om du t ex sätter igång diverse hushållsappartarer samtidigt så sänks effekten automatiskt till laddboxen.

Genom att installera en laddbox med lastbalanserare undviker du risken att säkringar löser ut pga överbelastning. Det kan vara speciellt smart om du vill ladda din elbil direkt när du kommer hem samtidigt som andra hushållsapparater används.

Läs mer om vilka laddboxar som har lastbalansering här.

Vad betyder kWh och kW?

kWh står för kilowattimmar och är måttenheten för energi och står för hur mycket el som kan lagras i bilens batteri. kW står för kilowatt och anger hur snabbt bilens batteri kan laddas. Som exempel så har du laddat med 1 kW i en timme då har bilens batteri ökat med 1 kWh el. Ju fler kW desto snabbare laddas bilen.

Kan jag ladda min elbil med solceller?

Har ni laddboxar som är anpassade för solceller?

Ja du kan ladda din elbil med el från dina solpaneler. För att kunna ladda elbil med solceller krävs det att du kopplat en laddbox som är anpassad för solceller. I vårt sortiment hittar du flertal laddboxar som kan hantera energi från solceller:

  • Wallbox Pulsar plus
  • Wallbox Copper SB
  • Charge Amps Halo
  • Charge Amps Aura

Wallbox laddboxar är det självklara valet för dig som har solpaneler och vill ladda din bil enbart med energi producerad av dina solpaneler!
Läs mer om våra laddboxar från Wallbox här

Kan jag ladda i ett vanligt vägguttag?

Ja på platser där det inte finns en laddbox så kan du ladda din elbil via vägguttag (Schuko). Du bör alltid kontrollera så att uttag och ledningar är i godtagbart skick innan du använder ett vägguttag för elbilsladdning.

Behöver jag två laddboxar om jag har två elbilar?

Har du två elbilar som sällan används för längre körningar samtidigt så räcker det gott och väl med en laddbox hemma. Ett alternativ till dig som har två laddbara fordon och vill ha möjlighet att kunna ladda två bilar samtidigt är att välja en laddbox med dubbla uttag.

I vårt sortiment av laddboxar med dubbla uttag hittar du Charge Amps Aura, Garo TWIN och ChargeStorm Connected 2.

Jag får inte 22kW laddning till min bil

Trots att jag har en 22kW laddkabel eller laddbox får jag inte den effekten till min bil, varför?

Hur många kW du får till bilen beror på flera parametrar:

  1. Bilens ombordladdare, har bilen du vill ladda t ex en 11kW ombordladdare, är 11kW den maximala effekten som bilen kan ta emot, även om du använder en 22kW kabel.
  2. Kabeln, se till att du alltid har samma effekt i laddkabeln som bilens ombordladdare, eller kraftigare om du vill framtidssäkra om du byter bil. Att använda en kraftigare kabel än vad bilens ombordladdare kan hantera, är ingen fara för bilen men du får inte snabbare laddning.
  3. Laddboxen/stolpen, även laddboxens kapacitet ska motsvara bilens ombordladdare för att maximera bilens laddhastighet.

Men när jag laddar på en station med fast kabel (t ex Ionity) får jag högre effekt, hur kan det komma sig?

Laddar du via en snabbladdare får du högre laddhastighet än när du laddar hemma, detta för att laddningen sker direkt till bilens batteri med likström, när du laddar hemma går laddningen via bilens ombordladdare och du har växelström att förse bilen med.

Klicka här för att läsa mer om snabbladdning.

Hur vet jag om jag har ett 16A eller 32A 3-fas uttag?

Kan jag se någon skillnad på dem?

Mest vanligt i hemmiljö är 16A uttag, ett 32A uttag hittar du vanligtvis i industrimiljö då uppsäkrat till t ex. 63A.

För att säkerställa vilket uttag du har tittar du på locket på ditt 3-fas uttag. Där står det om du har 16A eller 32A.

Kan jag använda den Typ 2 kabel jag fått med bilen i ett rött 3-fas uttag?

Eller finns det någon adapter jag kan använda?

För att laddningen från ett rött CEE 3-fas uttag ska fungera till din elbil behöver du kommunikation mellan uttaget och bilen, det saknar en vanlig Typ 2 kabel som du använder vid laddning från en laddstolpe.

Adapter som löser kommunikationen mellan strömuttag och bil hittar du här:
Adapter CEE 3-fas 16A till laddkabel Typ 2

Vad innebär V2G (Vehicle to Grid)?

V2G-teknologin möjliggör för elbilen att mata energi tillbaka till elnätet. Elbilens batteri kan då, förutom att användas till att driva bilen, fungera som ett energilager och effektresurs. Den tekniska standarden för Vehicle to Grid är ISO 15118 och definierar hur utökad kommunikation mellan fordon och laddbox ska ske.

Vad betyder snabbladdning?

Det finns omkring 2600 publika laddstationer i Sverige, av dessa är ca 1600 snabbladdare. De flesta nya snabbladdarna kan idag leverera en effekt på minst 150 kW. Det finns också ultrasnabbladdare med en effekt på upp till 350 kW.

De flesta elbilarna idag kan ta emot en effekt på mellan 100-150 kW. En del mindre elbilar med mindre batterier brukar ha en lägre maximal laddningseffekt och sen finns det elbilar som kan hantera betydligt högre laddningseffekt.

Snabbladdarna matar elbilen med likström (DC) genom en CCS-kontakt. CCS-kontakten är idag en EU-standard för snabbladdning och finns på i princip alla snabbladdare. Vid hemmaladdning laddar du istället med växelström och en ”Typ 2”-kontakt, denna passar i den övre delen av CCS-uttaget på din bil.

Laddkablar för laddbox

Laddning där man ansluter en laddkabel till en laddbox kallas för Mode 3.

En laddbox klarar normalt upp till 22 kW, men ofta har man ställt ner effekten.

Laddkablar för Mode 3 har en Typ 2 kontakt i änden som ska vara i laddboxen och kontakten som ansluts till bilen är oftas Typ 2 men kan även vara Typ 1 beroende på vilken bil som den ska användas till.

Effekten eller laddhastigheten bestäms av hur många ampere kabeln kan använda samt hur många faser som finns i kabeln.

22kW kabeln stödjer den högsta laddeffekten, men även om bilen ”bara” kan hantera 11kW eller 3,7kW så fungerar denna kabeln utmärkt och det finns ingen risk för att bilen tar skada.

Däremot får du inte full effekt om du använder en 11kW kabel till en bil som klarar 22kW och bilen tar längre tid på sig att laddas.

Kablar för laddbox och laddstolpe hittar du här:
Laddkablar för laddboxar och laddstolpar

Hemmaladdning vs snabbladdning

Vad är skillnaden?

Vid hemmaladdning laddar du med växelström och en ”Typ 2”-kontakt, denna passar i den övre delen av CCS-uttaget på din bil. För att ladda din elbil hemma på ett säkert och tryggt sätt behöver du köpa en laddstation. En laddstation kan vara antingen en laddbox eller laddstolpe som har ett eller flera uttag. Du kan även ladda din elbil via ett CEE-uttag om du har det hemma.

Vid snabbladdning däremot matar snabbladdarna elbilen med likström (DC) genom en CCS-kontakt. CCS-kontakten är idag en EU-standard för snabbladdning och finns på i princip alla snabbladdare.

Här kan du läsa mer om just snabbladdning:
https://intercom.help/laddstoppet/sv/articles/6035404-vad-betyder-snabbladdning

Laddkablar för vägguttag och CEE

Kablar som används för att ladda från uttag kallas för Mode 2.

Dessa används för att ladda från ett vägguttag (schuko) eller industriuttag (CEE). Kabeln innehåller en jordfelsbrytare och annan elektronik som ofta placeras i en liten låda på kabeln eller inbyggt i handtaget.

Denna kabel är en portabel lösning som kan pluggas i nästan vilket vanligt stickuttag som helst, den är inte tänkt att ersätta en laddstation, men är bra som extra säkerhet om man inte har tillgång till en laddstation eller laddstolpe på semesterresan där man kan övernatta och ladda i stickuttaget.

En kabel med justerbar laddström (ampere) (6A/10A/16A). kan vara praktiskt då du kan begränsa effekten och hindra att en säkring går samt undvika brandfara vid överbelastning. Laddkablar Mode 2 har en Typ 1, eller Typ 2 kontakt i den del som ansluts till bilen och en stickkontakt i andra änden.

Hur snabbt kan jag ladda min elbil?

Det finns två sorters laddning. AC laddning, ofta kallad hemmaladdning eller destinationsladdning och DC laddning, kallad snabbladdning.

De laddboxar och laddkablar som man köper för privat bruk är till för AC laddning.

Beroende på bilmodell så kan dessa ta emot olika hög effekt vid AC laddning.

  • Laddhybrider laddar ofta med 3,7kW (1-fas 16A) och hastigheten blir då cirka 2-3 mil per timma.
  • Många nyare elbilar laddar med 11kW (3-fas 16A) och hastigheten blir då cirka 5-6 mil per timma.
  • Några få elbilar, ex Renault Zoe och Audi E-tron, kan ladda med 22kW (3-fas 32A) och hastigheten blir då cirka 10-12 mil per timma.

Jag har köpt en 3-fas laddare men får endast laddning via 1-fas, varför då?

Bilens ombordladdare styr vilken effekt den kan laddas med. Har du exempelvis en 3-fas laddare, men en bil som endast tar emot 1-fas laddning kommer bilen bara kunna ta emot ström via 1 fas. Man kan använda en 3-fas laddare till sin elbil eller laddhybrid, men det är alltid bilen som styr vilken effekt den kan laddas med.

Till vilka laddboxar finns lastbalansering

Idag finns lastbalansering passande samtliga elmätare som tillval till följande laddboxar:

  • Easee Home
  • Easee Charge
  • Garo GLB
  • Garo Twin
  • Wallbox Pulsar Plus
  • Wallbox Copper
  • Charge Amps Halo
  • Charge Amps Aura

Vilken laddkabel passar min bil

Det finns flera varianter av uttag till elbilar

Typ 1 uttag finns främst hos asiatiska el- och hybridbilar så som Citroën C-Zero, Ford Focus Electric, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi i-MiEV, Nissan e-NV200, Nissan Leaf 2015, Opel Ampera , Peugeot iOn, eller Toyota Prius.

Typ 2 uttag är det vanligaste uttaget och passar de flesta elbilar i Europa idag.

Se bilden ovan för att veta vilken typ av uttag du har på din bil.

RETURER OCH BYTEN

Hur gör jag ett byte?

Se "Hur returnerar jag en vara", och lägg därefter en ny beställning på den produkten du önskar byta till.

Hur returnerar jag en vara?

Du behöver meddela att du ångrar dig. Det gör du genom att fylla i detta formuläret.

För möjlighet till full återbetalning krävs att varan är oanvänd, utan repor på handtag, skickas tillbaka i oskadad originalförpackning samt har kvar samtliga etiketter, skyddsplaster och medföljande manualer. Som kund är du skyldig att ersätta Laddstoppet i de fall en värdeminskning måste göras på varan på grund av att kunden har hanterat varan i större omfattning än nödvändigt. Vid sådan värdeminskning har Laddstoppet rätt att dra av beloppet vid återbetalning till kunden.

Du står själv för returfrakt, enklast använder du vår returfraktsedel. En fraktavgift på 50 kr tas ut från det återbetalade beloppet. Du är skyldig att paketera och hantera varan på ett sätt som gör att den inte kan skadas under transporten. Din återbetalning sker inom 14 dagar från det att vi fått din beställning i retur.

Retur vid företagsbeställning (gäller ej privatkunder)
Endast sådana returer, vartill säljaren varit vållande, godkännes utan extra kostnad för köparen. Vid övriga av säljaren godkända returer krediteras köparen fakturabeloppet med ett avdrag som för lager- varor normalt är 20 %. Vid returer skall köparen lämna uppgift om nummer och datum på säljarens faktura eller följesedel. Säljaren skall utställa retursedel för mottagen eller avhämtad vara.

Hur reklamerar jag en vara?

Eventuella fel och defekter ska alltid reklameras till oss här. Där fyller du i vårt reklamationsformulär. Vi behöver även en enkel film (filmad med mobiltelefon) på när problemet uppstår och vad som då inträffar.

Var noga med att få med hela produkten och inkopplingen. Om vi inte lyckas att åtgärda felet eller leverera en liknande produkt, återbetalar vi dig för den defekta produkten i enlighet med gällande konsumentskyddslagstiftning. Vi står för returfrakt vid godkända reklamationer.

Vi förbehåller oss rätten att neka en reklamation om det visar sig att varan inte är felaktig i enlighet med gällande konsumentskyddslagstiftning. Vid reklamationer följer vi riktlinjer från Allmänna Reklamationsnämnden, se arn.se.

Hur får jag mina pengar tillbaka?

Från att vi har godkänt din retur blir du återbetalad inom 14 bankdagar via samma betalmetod som användes vid köp.

Hur lång tid har jag på mig att byta/returnera?

Vi erbjuder 30 dagars retur- och bytesrätt från att du har mottagit din beställning.

LEVERANS

Är mitt paket spårbart?

För spårbara leveransalternativ skickas en spårningslänk i leveransbekräftelsen via e-post eller i vissa fall via sms.

Om ditt paket är spårbart kan det dröja upp till 48 timmar innan spårningslänken uppdateras.

Avhämtning i Falkenberg

När kan jag hämta ut mitt paket?

Har du valt fraktsättet "Avhämtning Falkenberg" kontaktar vi dig via telefon när vi tagit emot din beställning. Vi kommer överens om en lämplig tidpunkt för avhämtning. Det enda du behöver visa upp vid avhämtning är orderbekräftelsen du fått via mail.

Hur lång är leveranstiden?

På produktens beställningssida under den blå "Lägg korgen" knappen hittar du förväntad leveranstid för respektive produkt. Våra normala leveranstider är 1-3 arbetsdagar på lagervaror, men titta alltid på beställningssidan för uppdaterad information om leveranstid.

Om förseningar i leveransen skulle uppstå (utan att vi har meddelat dig om längre leveranstid) kan du kontakta oss på e-postadress: [email protected].

Vid kampanjer kan längre leveranstid förekomma.

BESTÄLLNING

Jag har precis lagt en beställning, hur vet jag att den har slutförts?

Efter en lyckad order får du alltid en orderbekräftelse via e-post, hittar du inte den i din inkorg eller bland skräpposten inom 3 timmar från att du la beställningen, vänligen kontakta oss på [email protected]

PRODUKTFRÅGOR

Är Amp Guard dubbelriktad?

Tar den med ev solelsproduktion i beräkningen?

Amp Guard är ett mätinstrument mäter strömmen i mätarskåp för användning i en lastbalanserad Charge Amps-installation. När strömförbrukningen i övrigt når de förinställda nivåerna minskar Amp Guard tillsammans med lastbalanseringen automatiskt den tillgängliga effekten för laddning, alternativt allokerar en annan fas dynamiskt för laddning.

När Amp Guard används tillsammans med strömgenererande utrustning, t ex solceller, fungerar Amp Guard som en fullfjädrad dubbelriktad smart-elmätare. Den mäter då den totala förbrukningen i anläggningen samtidigt som produktionen från solceller. Amp Guard:en möjliggör nyttjandet att ladda sin bil med helt egenproducerad el och kan kringgå huvudsäkringen när en produktion från solceller finns.

En kan med molnverktyget my.charge.space följa Amp Guard:ens historiska och nutida mätvärden via en interaktiv graf.

Hur ansluter jag Garo laddbox till WiFi?

  1. Se till att laddboxen är i tillslaget läge.
  2. Kontrollera serienumret/SSID och lösenordet på etiketten som sitter på laddboxens skjutlucka. Om luckan är låst, låser du upp luckan med medföljande nyckel.
  3. Anteckna serienumret/SSID och lösenordet för framtida referens.
  4. Leta upp laddboxens SSID-namn bland de trådlösa nätverken som visas i din telefon, på surfplattan eller i datorn.
  5. Anslut till laddboxens trådlösa nätverk och ange lösenordet.
  6. Öppna webbläsaren i din enhet. Laddboxens webbplats kommer att visas per automatik. Skulle den inte göra det, skriver du in webbadressen: 172.24.1.1

Vilket serienummer har min Easee laddbox?

Var hittar jag det?

Det finns ett sätt hur man kan få reda på laddboxens serienummer.

 

Du håller Touch-knappen ovanför ljusremsan i 5 sekunder och då aktiveras laddboxens WiFi och därefter öppnar du din telefon går in på telefonens WiFi inställningar och söker efter ett Easee Home WiFi nätverk. I namnet på laddboxens WiFi står det serienummer på laddboxen.

Hur fungerar skatteavdraget Grön Teknik med CTEK Njord Go?



Du kan välja att beställa en CTEK Njord Go med installation i ditt befintliga uttag eller installation av ett nytt uttag, båda dessa varianter kvalificerar för Skatteavdraget Grön Teknik.



CTEK Njord Go levereras med ett väggfäste som elektrikern installerar. Därför har Skatteverket bestämt att Njord Go ej klassas som en portabel laddningspunkt då den har ett väggfäste som följer med som ska monteras vid installationstillfället. För att enheten ska vara godkänd för grön teknik skattereduktion måste enheten och installationen utföras av en elektriker som är behörig och installationen ska vara komplett genomförd med medföljande väggfäste.



Vid installation i det befintliga uttaget gör elektrikern en besiktning av uttaget så att det är fackmannamässigt installerat, därefter monteras väggfästet, laddboxen placeras i fästet och laddboxen konfigureras – klart för laddning!



Köper du en Njord Go utan installation omfattas den inte av Grön teknik. För mer info, läs här.

Kontaktuppgifter teknisk support för laddboxar



Vi på Laddstoppet kan svara på många frågor, men ibland behövs det uppdateringar via WiFi eller omstarter av laddboxen och då finns tillverkarnas tekniska support inte längre bort än ett mail eller telefonsamtal. 

Tänk på att ha ditt serienummer redo vid kontakt med tillverkaren. 

Garo laddbox - Garo E-mobility: 0370 - 51 16 80, [email protected]
Charge-Amps laddbox - Charge-Amps: 08 - 55 11 20 00, [email protected]
Easee laddbox - E-fuel: 010 - 10 888 53 46, [email protected][email protected]
Wallbox laddbox - Wallbox: 010-888 7024, [email protected][email protected]

Vilka laddboxar har ni som har stöd för V2G idag?



Charge Amps Aura är i dagsläget förberedd för V2G. Vill du vara redo för V2G skulle vi rekommendera att du kikar in Charge Amps Aura, som även har en rad andra smarta funktioner.

Invalid key



Om laddkabeln anslutits till bilen och du därefter vill byta ampere, får du Invalid Key i displayen på laddkabel med schukokontakt, dra då ut kabeln ur bilen, justera ampere och anslut kabeln till bilen igen.

BETALNING

Kan jag handla som företagskund mot faktura hos Laddstoppet?

Javisst kan du det!

I kassan väljer du Kundtyp: Företag, betalsätt Nets Checkout och längst ner väljer du Betala senare, då får du 30 dagars kredittid på ditt köp.

Fakturan kommer från AfterPay och i din leveransbekräftelse som skickas via mail när din beställning lämnar vårt lager kommer ett kvitto från oss.

LADDSTOPPETS APP

Skapa ett konto som användare

För att börja använda Laddstoppets laddpunkter fullt ut så behöver ni ladda ner Laddstoppet App från App Store

Välj login metod, Bank ID eller Lösenord följ instruktionerna. Första gången du loggar in får du ange namn och e-post adress. Du kommer få frågan om du vill lägga till en egen laddbox, välj "Hoppa över"

För att fylla på potten för laddning, gå in på fliken "Konto" och klicka på "Påfyllning". Välj sedan Swish och det belopp som du vill fylla på med.

För att kunna starta laddning med bricka/tagg, klicka på knappen + Laddningsnyckel. Klicka på "Skriv in manuellt" och fyll i det nummer som står på taggen och välj spara.

Nu har du fyllt på din pott för laddning och kan anväda din laddningsnyckel för att starta laddningen.

Finns det något bidrag för laddstationer till företag och bostadsrättsföreningar?

Ja bostadsrättsföreningar, organisationer och företag kan ansöka om bidraget ”Ladda Bilen” för laddpunkter vid bostäder eller en arbetsplats. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50% av kostnaderna, och högst 15 000 kr per laddpunkt.

Läs mer om Ladda bilen på Naturvårdsverkets hemsida här

Vi hjälper dig med allt från val av laddbox till installation och driftsättning. Kontakta oss gärna på: [email protected]